Traductor

dilluns, 16 d’abril del 2012

La Xarranca o Sambori - Locomotrius

Nom: La Xarranca (Sambori, Marelle, Rayuela, Sotronul, Templehupfen, Hopscotch)
Nº jugadors: grup classe
Edat: A partir de 6 anys

Material: clarió i una pedra o un tros de fusta.

Terreny: pla i sense obstacles.

Objectius: Treballar el llançament (coordinació óculo-manual) . Desenvolupar la flexibilitat, l’agilitat i l’equilibri.

Descripció i normes:

Situació inicial: Dividir el grup en dos, d'aquesta manera reduirem el temps d'espera entre torn i torn. Cada grup dibuixarà o disposarà d’una xarranca.

Desenvolupament:
Es dibuixen amb un clarió un conjunt de requadres numerats, distribuïts en forma de creu, cercle o espiral. A França normalment té forma de caragol.
Les mides dels requadres depenen de l’edat dels alumnes, de manera que puguin anar al quadrat següent d’un salt. (a peu coix) Per marcar el punt on es troba cada jugador utilitzarem una pedra o tros de fusta.
El primer jugador o jugadora llança el seu marcador al primer quadrat. Ha d’anar a parar dins i sense tocar cap línia. Si no és així, el jugador perd el torn.
Si el jugador llança bé, ha de saltar el requadre a peu coix. Quan el jugador arriba al final del dibuix (el darrer requadre), es gira i salta de quadre en quadre en sentit contrari i s’atura per recollir la seva pedra.
El jugador continua tirant la seva pedra en un quadrat i continuant de la mateixa manera. Perd el torn si salta damunt d’una línia, es descuida un quadrat o perd l’equilibri. Ha de repetir la seqüència quan li torni a tocar.
El primer jugador que completa tot el recorregut per cada requadre numerat de la “Xarranca” és el guanyador. Cal dir que quan hi ha dos nombres paral·lels (un al costat de l’altre) s’ha de posar un peu a cada quadrat. Si al final hi ha dos nombres paral·lels s’ha de donar mitja volta a l'aire.
Variants:
 Per parelles o trios (comptabilitzar el millor resultat del grup)


Observacions: