Traductor

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Tchoukball o Touchball






S’ha convertit en un esport internacional, jugat al Japó, Índia,Gran Bretanya, Suïssa,   Itàlia, Brasil, Estats Units,   Argentina, Colòmbia i Xile entre d'altres.


Què és el tchoukball?
El tchoukball és un esport d’equip, que es desenvolupar en els anys seixanta pel biòleg suís          
Dr. Hermann Brandt. L’objectiu que perseguia era desenvolupar un esport d’equip que estiguera exempt de contacte físic, contribuint d’esta manera a l’absència de violència i agressivitat en el joc.
El tchoukball pot ser jugat  en diferents superfícies: sobre ciment , parquet , terra, gespa, ...
I està dirigit a nois i noies i també a adults. Els participants poden ser d’ambdós sexes.
Es juga amb una pilota oficial d’handbol , la qual es llança sobre un quadre de rebot elàstic. A més de compartir pilota amb l’handbol, té moltes coses en comú amb aquest esport.




Com es juga?


Es desenvolupa en un terreny de joc de 20 x 40 metres. Participen dos equips formats per 9 jugadors. Durada del joc : 3 x 15 min

Els materials necessaris són un baló d’handbol i dos superfícies de rebot. Aquestes poden ser utilitzades per ambdós equips indistintament. Les superfícies estan col·locades a els extrems del terreny de joc i cada una d’elles té una àrea de 3 metres, que definixen les zones prohibides, les quals no poden ser xafades per cap jugador.

 L’objectiu del joc és llançar el baló contra les superfícies de manera que el baló al rebotar colpegi contra el sòl sense que cap jugador de l’equip contrari  l’agafi a l’aire (entomar-la). D’aquesta manera anotarem un punt per l’equip atacant.

Una de les principals característiques que té aquest esport d’equip i que el fa diferent de la resta d’esports amb característiques semblants, és que els components de l’equip adversari no poden interceptar els passes, interrompre la progressió de la pilota, ni interferir en els moviments del jugador que porta el baló o de qualsevol membre de l’altre equip.  L’objectiu és quan la possessió la tingui l’equip contrari, els que no la tenen (defensors) es col·locaran en el terreny de joc de manera que evitin que el baló després del rebot caigui a terra.

 Per tant, en este joc no hem de preocupar-nos per cobrir els adversaris, encara que sí que hem de tindre en compte aspectes com les distintes posicions dels jugadors en el terreny de joc, l’ocupació d’espais lliures, les basculacions dels jugadors, és a dir, aspectes relacionats amb la defensa del baló que rebota.


3 comentaris:

Arrel-TIC ha dit...

Té moltes similituds amb l'hanbol i també amb el volei. Bo x treballar la coeducació. Ah molt divertit i intens.

Anònim ha dit...

Hola em dic Aina, som mallorquina, i m'agradat molt aquest nou esport. Mai l'havia sentit anomenar..., m'agradaria saber si és apte per a totes les etapes educatives, i a on puc aconseguir les superfícies de rebot (es pareixen molt als minillits elàstics). Jo som professora d'EF de Secundaria a una escola concertada de Palma. Moltes gràcis, salutacions

Arrel-TIC ha dit...

Hola Aina, jo personalment aquest esport el treballaria a Secundària a partir del 1r cicle(12-14)abans no. I quan treballar-lo quan treballis l'iniciació als esports o lligar-ho amb les habilitats motrius específiques (salt amb suspensió).On trobar les superficies de rebot mira el següent enllaç: http://www.elksport.com/listadoproductos.php?prodid=357